x Ultramaratonski Savez Srbije H3
 
SrpskiMađarskiEngleski
25.10.2021. Ponedeljak
 
 
ASSOSIACIONS
 
International Association of Ultrarunnera
International Association
of Ultrarunnera
2_8.jpg
Pokrajinski sekretarijat
za sport i omladinu
 
2_9.jpg
Atletski Savez Srbije
 
2_4.jpg
Ultramaratonski Savez Srbije
 
2_5.jpg
Paligo Palus
Ultramaratonski klub
 
OUR SPONSORS
Grad Subotica
Grad Subotica
Mini Pani
SIBERIAN HEALTH


PRETRČAO I OSVOJIO HIMALAJE
23.08.2016.

Naš proslavljeni ultramaratonac Jovica Spajić je pobedio na ultramaratonskoj trci u ekstremnoj izdržljivosti, LA ULTRA - THE HIGH, koja je po sedmi put održana u Indiji u planinskom masivu Himalaja, od 29. jula do 17. avgusta.

 132_2.jpg

Bez odmora i prestanka, Spajić je uspeo da za 60 sati i 36 minuta istrči 333 kilometra preko Himalajskih vrhova i postavi novi rekord trke, i tako ušao u privilegovanu listu malobrojnih osvajača ove izuzetno naporne i surove trke.

Trka LA ULTRA - THE HIGH, predstavlja najtežu trku izdržljivosti na svetu i održava se na najvišoj nadmorskoj visini od svih trka - staza je dugačka 333 kilometara i kreće se trasom od 3.100 do 5.500 metara nadmorske visine u Himalajima. Tek da shvatite zašto kažu da je najsurovija: u tri dana trči se 333 kilometara, od nadmorske visine od 3.100, pa sve to 5.500 metara. Uzbrdo, nizbrdo, tri puta iznad te granice od 5.500 metara. Pritom, razređen vazduh, pluća u takvim uslovima funkcionišu na 50 odsto u odnosu na stanje na nivou mora. Temperature u avgustu u razmaku od samo šest sati mogu da se sa 40 stepeni Celzijusa u plusu spustedo minus 12.

- Trka je bila izuzetno brutalna, zbog toga što pluća na tim visinama rade sa 50 odsto kapaciteta. „Saobraćaj“ je faktor broj jedan od kojeg se može poginuti na trci - uski prolazi, odroni kamenja, teretni kamioni koji podižu oblake prašine i litice sa kojih je moguće skrenuti nakon 60 sati bez sna - opisao nam je Dalibor Daničić, jedan od dvojice prijatelja koji su Jovicu pratili u stopu i istovremeno snimali dokumentarac o njegovom podvigu.

132_3.jpg

Jovica je podelio pobedu sa Australijancem Grantom Monom, sa kojim je rame uz rame istrčao celu trku. Kolegijalnost ovih ultramaratonaca, koji su se takmičili i ispomagali u isti mah, ocenjena je kao pravi primer sportskog ponašanja. Uz još dvojicu trkača, samo su se oni usudili da se suoče sa najtežom stazom, dugom 333 kilometra, dok su se preostali takmičari opredelili za one od 111 i 222 kilometra.

Inače, na „La Ultra - The High“ učestvuje se samo sa pozivom, a među 30 najtvrdokornijih trkača na svetu, naš dvadesetdevetogodišnji Jovica bio je jedan od najmlađih.

132_1.jpg